2012. augusztus 20., hétfő

Nyári munka!


Huszas éveim közepén járok, és ahogy „frissdiplomásként” próbálok „pályát kezdeni” arra jövök rá az önéletrajzom csinosítgatása során, hogy bizony milyen jól ki lehet(-ett volna) használni a gimis és alsóbb éves egyetemista időszakot. A közös bennük (a hiedelmekkel ellentétben) hogy VAN IDŐD!
Nagyon fontos a gyakorlat és talán a tapasztalatoktól is fontosabb, hogy legyen majd mit beleírni az önéletrajzodba! Számtalan barátom nem talál most munkát, mert az egyetem alatt csak tanultak de nem mentek el sehová dolgozni akár önkéntesként, akár mint valódi dolgozó. Persze a kötelező pár hetes gyakorlatát mindenki megcsinálja, szerencsére gazdasági szakokon ez már inkább félév.. és ők el is tudnak helyezkedni. De a gazdasági szférán kívül esők, akik nincsenek kötelezve ilyen hosszú idejű gyakorlatra, és az iskola sem szerez számukra gyakorlati munkát azoknak ezerszer nehezebb. Most örülök, hogy én mentem és kerestem a lehetőségeket, dolgoztam ingyen rengeteget, aztán az egyetem végén már sikerült fizetős munkát is kicsikarnom magamnak. Örülök, de ezt a néhány referenciát is kevésnek találom, és azon gondolkodom, mennyivel szebb lenne, ha még egy-két másik ilyen nívós munkahely is szerepelne az önéletrajzomban!
Ezért most arra bíztatok mindenkit, hogy MENJETEK! Ha gimisek vagytok is keressetek munkát, vagy legalább önkéntesként tevékenykedjetek pár órát valahol! Most persze mindenki azt gondolja, hogy „én vidéken élek, itt alig van munka”. Hülyeség, a helyetekben már holnap bemennék a helyi önkormányzathoz, kérném, hogy beszélhessek a jegyzővel, és megkérném szépen, hogy tapasztalat szerzés céljából adjon egy 4órás munkát, bármit. Próbáljátok ki, csak egy próbát! Csak egyszer toljátok ki a korlátaitokat és rugaszkodjatok el a magyar valóságtól!
Sok diákmunka van, persze nevetséges fizetésért, de ha gimis vagy akkor annyira talán még nem kell a pénz, mert otthon laksz, eszel, stb. A diákmunkák során is lehet fejlődni, és persze ismerkedni. Egyébként, ha úgy is csak otthon ülnél, akkor nem jobb ha inkább megemeled a segged és még pénzt is keresel?
Úgy érzem kicsit elkéstem ezzel a bejegyzéssel, mert nyár vége van :D De ne csüggedjetek, aki igazán céltudatos, az nem retten vissza attól, hogy suli mellett (suli után vagy hétvégén) dolgozzon valamit. Persze ismerem, mikor elénk tárnak egy lehetőséget, mi pedig gyávák vagyunk belevágni akkor jön az ellenérvek sora: „vidéken lakok a munka meg a városban lenne” Hát ezt is meglehet oldani egy vonat/busz bérlettel vagy ha a szüleid reggel munkába indulnak, bevisznek téged is stb. Rugalmasnak kell lenni. És nem győzöm elégszer felhívni a figyelmeteket arra, hogy menjetek már gimiben is vállaljatok munkát, mert később nagyon jó lesz, hogy van mit az önéletrajzba írni!
Ha egyetemista vagy és nem dolgozol az pedig a szememben egyenesen vétek. Jó, kivétel ez alól az orvosi meg pár másik nehéz „ellehetetlenítő” szak. De a legtöbb mellett azért, van idő dolgozni valamit. Mindenképpen több az időnk egyetemen, mint a középiskolában volt, szóval erről nem is vagyok hajlandó vitatkozni. Egyetem mellett is lehet ingyenes munkát vállalni, annak az-az előnye, hogy többnyire kötetlen lehet a munkaidőd, hiszen örülnek, ha segítesz valamit. Pénzt azonban nem keresel vele, szóval ha lehet próbáljatok meg egyetemen már fizetős munkát találni. Akinek üres az önéletrajza, és a diplomaszerzés helyén kívül nem tud mit beleírni az nem fog könnyen munkát találni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése